Węgierska zupa gulaszowa

Gulasz wołowy jest prawdopodobnie najbardziej znanym daniem w kuchni węgierskiej. Oto jak go zrobić!



Sposób przyrządzania:

Wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę, osobno obrać pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z  papryką czerwoną, a czosnek drobno posiekać w garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić smalec
i podsmażyć na nim przez 10 min. cebulę, marchew, pietruszkę, seler oraz wołowinę. Po tym czasie dodać paprykę czerwoną
i ostrą w proszku oraz kminek.

Na tym etapie  przyprawy maja się rozpuścić w smalcu. Po chwili  lub gdy mięso będzie już dobrze obsmażone, dodać  paprykę czerwoną, pomidor i czosnek, a następnie zalać całość 1,4 l wody i dodać liście laurowe. Gotować minimum przez 1 godzinę.

Ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę  po godzinie (mięso powinno być już prawie miękkie, jeśli nie jest to gotować jeszcze chwilę dłużej), dodać ziemniaki, sól, pieprz i gotować jeszcze 30 min.

Świetnym sposobem na zaprezentowanie małych porcji gulaszu jest serwowanie ich w misce chlebowej – czyli wydrążonym okrągłym chlebie.

Składniki:

mięso wołowe – 500 g
duża cebula – 2 szt
mała marchewka – 1 szt
mały korzeń pietruszki – 1 szt
niewielki kawałek selera
papryka czerwona – 1 szt
papryka zielona – 1 szt
duży pomidor – 1 szt
czosnek – 4 ząbki
papryka czerwona w proszku – 1 łyżka
kminek – 1 łyżeczka
papryka ostra – 0.5 łyżeczki
liść laurowy – 2 szt
pieprz
sól
2 duże łyżki smalcu
woda – 1.4 l.
duże ziemniaki do podania – 3 szt

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *