WEGETARIAŃSKI GULASZ

ciecirka

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 bataty
  • 2 bakłażany
  • Paczka szpinaku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Po 2 łyżeczki przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Świeża pietruszka
  • Sól, pieprz i oliwa
  • Ryż do podania (no. Brązowy)

Przepis:

  1. Posiekaj drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i smaż kilka minut.
  3. Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę, dorzuć do garnka.
  4. Dodaj pomidory w puszce i mleko kokosowe. Delikatnie posól, przykryj pokrywką i duś 30 minut co jakiś czas mieszając.
  5. W międzyczasie umyj bakłażana i pokrój w sporą kostkę.
  6. Dodaj do gotującego się gulaszu. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 30 minut.
  7. Po tym czasie dodaj odsączoną ciecierzycę, szpinak, ocet i posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i podgotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
  8. Gulasz podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *