Steki Picanha z gnocchi i pieczarkami

Steki Picanha z gnocchi i pieczarkami

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj oliwę z ziołami śródziemnomorskimi i posmaruj nimi steki.
2. Umyj i ugotuj ziemniaki (ok. 20min), a następnie odcedź na sitku.
3. Rozgnieć ziemniaki na purée i wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Następnie zagnieć je z mąką aż do uzyskania jednolitego ciasta, które nie powinno się kleić do rąk.4
4. Ciast podziel na porcje wielkości pięści i z każdej uformuj wałek grubości palca, pokrój go na 3-centymetrowe kawałki i oprósz je mąką.
5. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj pieczarki. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z octem balsamicznym.
7. Gnocchi wrzucaj do osolonej wody partiami, gotując 4 minuty do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmij i przełóż na patelnię z pieczarkami, kiedy wypłyną na wierzch. Dodaj pesto i suszone pomidory, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
8. Smaż stek na bardzo rozgrzanej patelni na dużym ogniu po 1 minucie z każdej strony. Dopraw solą i podawaj z gnocchi udekorowane świeżą bazylią.

Składniki:

  • oliwa z oliwek Gallo – 3 łyżki
  • łyżka ziół śródziemnomorskich Kamis
  • steki wołowe picanha Kraina Mięs – 10 szt
  • średniej wielkości ziemniaki – 6 szt
  • jajko Moja Kurka
  • około 150 g mąki pszennej Złote Pola
  • pieczarki pokrojone w plasterki – 300 g
  • łyżka octu balsamicznego z Modeny Gallo
  • pomidory suszone Sottile Gusto pokrojone na kawałki – 40 g
  • 4-5 łyżek świeżego pesto z bazylią Rana
  • sól, pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *