Sałatka z quinoa i pomarańczowym dressingiem

Dzisiejszą propozycją jest sałatka z quinoa i pomarańczowym dressingiem, która doskonale sprawdzi się jako fit danie na grillu.

Składniki na 1 porcję:

50g ugotowanej quinoa
4 różyczki brokuła ugotowanego na parze
0,5 żółtej papryki
10 pomidorków koktajlowych
garść rukoli

Dressing:

1 pomarańcza
2 łyżki oliwy
1 mała łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli
pół łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
pół łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, po czym zacząć układać składniki w słoiku, począwszy od kaszy.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać go z octem i oliwą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Sałatkę polać sosem tuż przed spożyciem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *