PIECZONA DYNIA Z PESTO PIETRUSZKOWYM I JOGURTEM CYTRYNOWYM

Składniki:

  • Dynia o wadze 1-1,2 kg
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • Szczypta chilli
  • Pęczek natki pietruszki
  • 20 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 10 g sera grana padano
  • 1 ząbek czosnku
  • Małe opakowanie jogurtu greckiego
  • oliwa
  • Sól i pieprz

Porcja dla 4 osób

Przepis:

  1. Nagrzej piekarnik do 180oC.
  2. Dynię obierz, wykrój pestki. Pokrój na paski grubości 2 cm.
  3. Połóż dynię na blaszce do pieczenia. Polej 2 łyżkami oliwy, posyp kuminem, chilli i ½ łyżeczki soli.
  4. Wstaw dynię do piekarnika i piecz do miękkości (ok. 30 minut) mieszając co 10 minut, aby się nie przypaliła.
  5. Pestki dyni wrzuć na suchą patelnię i podpraż do czasu, aż będą lekko brązowe.
  6. W międzyczasie przygotuj pesto: Pietruszkę, ser, czosnek, 3 łyżki oliwy włóż do blendera i zmiksuj. Jeśli będzie zbyt gęste, dolej oliwy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  7. W miseczce wymieszaj jogurt ze skórką z cytryny.
  8. Gdy dynia będzie miękka wyjmij ją z piekarnika i wyłóż na półmisek. Na wierzchu wyłóż pesto i cytrynowy jogurt, posyp pestkami dyni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *