KURCZAK DUSZONY Z PIETRUSZKĄ Z RYŻEM Z KALAFIORA I BROKUŁÓW

mieso

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Duży pęczek natki pietruszki
  • Po ½ łyżeczki przypraw: kurkumy, cynamonu, papryki słodkiej, soli
  • 1/2 główki kalafiora
  • ½ główki brokuła
  • Sól, pieprz, oliwa

Przepis:

  1. Kurczaka umyj i oczyść, Rozbij tłuczkiem. Jeśli wybrałeś duże piersi, przetnij je wzdłuż na 2 węższe kawałki.
  2. Kurczaka obtocz w mieszance przypraw.
  3. Posiekaj łyżkę pietruszki. Pozostałą pietruszkę ułóż w całości na kurczaku. Zwiń piersi, tak aby otrzymać roladki. Zwiąż dokładnie nitką.
  4. W garnku rozgrzej oliwę. Obsmaż roladki ze wszystkich stron, po czym podlej wodą i przykryj pokrywką. Duś 30 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj ryż. Kalafiora i brokuła umyj. Włóż do malaksera i posiekaj na drobne kawałki. Ugotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałą pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *