Dwa proste francuskie przepisy na kolację we dwoje

Kuchnia francuska jest powszechnie uznawana za skomplikowany wyczyn gastronomiczny, który z pewnością powstrzymuje wielu przed próbą. Dlatego przygotowaliśmy 2 łatwe francuskie przepisy na kolację dla dwóch osób, które chcielibyśmy polecić osobom mniej wymagającym.

Te przepisy koncentrują się raczej na odpowiedniej ilości składników wysokiej jakości, niż na technikach gotowania, co ostatecznie pomoże Ci zaimponować Twojej randce!

1 Coq au Vin


Nazwa tej potrawy dosłownie oznacza kurczaka gotowanego
w winie. Brzmi fantazyjnie, ale jest o wiele łatwiejsze niż się wydaje.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju do gotowania
  • 2 garście pieczarek, krojone (0,5 cm grubości)
  • 1 cebula, posiekana
  • ⅓ szklanka czerwonego wina
  • 3 liście bazylii
  • 2 gałązki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka (do pylenia)

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw posyp mąkę, sól i pieprz nad kurczakiem
    i wcieraj je dłońmi.
  2. Na patelni rozgrzać olej do gotowania i za pomocą szczypiec zrumienić kurczaka ze wszystkich stron. Gdy to zrobisz, przenieś kurczaka do szybkowaru.
  3. Wymieszaj cebulę i grzyby guzikowe na tej samej patelni, a następnie przenieś je do wolnej kuchenki.
  4. Rozetnij liście bazylii palcami i dodaj je – wraz
    z suszonym tymiankiem – do szybkowaru.
  5. Wlej czerwone wino do mieszanki i pozwól szybkowarowi działać przez około 3 godziny.

Porady dotyczące serwowania:

Gotowany ryż i gotowana marchewka są idealnymi składnikami do serwowania z tym daniem. Aby zaimponować Twojej randce jeszcze bardziej, prezentacja jest ważna. Oto jak zaprezentować to danie:

  1. Użyj średniej wielkości miski i napełnij ją ryżem. Następnie obróć go na swoją porcję.
  2. Umieść ugotowaną marchewkę obok ryżu.
  3. Posyp kilka marchwi suchą pietruszką.
  4. Umieść nogę kurczaka z boku ryżu i marchwi; następnie wlej sos na wierzchu ryżu i marchewki.

 2 Stek z wołowiny z sosem śmietanowym

Beef Steak with Butter Cream Sauce

Wiele francuskich potraw dotyczy sosu. To jest sos, który naprawdę jest pyszny, a tak łatwo jest go przygotować.

Składniki:

  • 2 kawałki steków (rozmiar zależy od Ciebie i Twojego apetytu)
  • 2 szalotki, w plasterkach
  • ½ szklanki białego wina
  • 50 g niesolonego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • sól i pieprz
  • 1 gałązka suszonego tymianku, gałąź usunięta
  • 1 łyżka oleju do gotowania

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu podgrzej szalotki i wino na średnim ogniu, aż ciecz sprowadzi się do 1/3 początkowej ilości.
  2. Czekając na sos, posyp je tymiankiem, solą i pieprzem po obu stronach steku. Następnie podgrzej patelnię wraz z olejem i 2 kostkami masła. Gdy masło się stopi, zrumienić steki ze wszystkich stron.
  3. Zwróć uwagę z powrotem na sos. Dodaj pozostałe kostki masła i zamieszaj mieszaninę.
  4. Wymieszaj crème fraiche. Po dokładnym wymieszaniu wyłączyć ogrzewanie.

Porada dotycząca serwowania:

To danie smakuje wspaniale, gdy podaje się je z pieczonymi ziemniaczkami. Aby podać, wystarczy umieścić stek na jednej stronie talerza. Pieczone ziemniaki dla dzieci są następnie umieszczane po drugiej stronie. Polej sos na wierzchu przed podaniem lub podawaj sos w miseczce do serwowania.

Życzymy powodzenia w romantycznym posiłku. Nie zapomnij sparować posiłku z ładną butelką wina. Zapytaj w swoim sklepie z winami o zalecenie oparte na danie, które chcesz gotować. Światło świec doskonale dopełni prezentacji tych potraw, tworząc idealną atmosferę.

Bon appétit!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *