AROMATYCZNE CURRY

gulasz

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • Szczypta chilli cayenne
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka skorki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej, sól i pieprz
  • Ulubiony ryż do podania (np. jaśminowy)
  • Natka pietruszki lub świeża kolendra
  1. Umyj kurczaka. Oczyść i pokrój w kostkę.
  2. Posyp kurczaka przyprawami. Dodaj również posiekany czosnek i olej. Wetrzyj dokładnie przeprawy w mięso i odstaw w chłodne miejsce na pół godziny.
  3. Pokrój cebulę w kostkę.
  4. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cebula będzie szklista.
  5. Dodaj mięso i podsmaż na złoty kolor.
  6. Gdy mięso będzie usmażone dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj i gotuj do czasu aż sos będzie gorący. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
  7. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, posypane pietruszką lub kolendrą.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *